Sessiz tehdit: gut hastalığı eklem sağlığınızı nasıl bozuyor?

Gut Hastalığı ve Tedavisi Hakkında Doç. Dr. Nuh Ataş’tan Önemli Bilgiler

Gut hastalığının, vücutta ürik asit düzeyinin artması sonucu ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Nuh Ataş, “Günümüzde sıkça karşılaşılan romatizmal hastalıklardan biri olan gut, özellikle eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ürik asit, normalde idrar yoluyla vücuttan atılması gereken bir maddedir. Ancak, fazla üretildiğinde ya da böbrekler yoluyla yeterince atılamadığında eklemlerde kristal formunda birikir. Bu kristaller, bağışıklık sistemini uyarak iltihaplı ataklara yol açar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“En Sık Ayak Başparmağını Etkiliyor”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığı genellikle ayak başparmağında ani başlayan yoğun ağrı, şişlik ve kızarıklıkla kendini gösterir. Ancak diz, ayak bileği, dirsek gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Hastalar genellikle gece saatlerinde başlayan şiddetli ağrılarla acil servise başvururlar. Bu ataklar zamanla sıklaşabilir ve uygun tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.

“Beslenme Alışkanlıkları Hastalığı Tetikleyebilir”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığının tetikleyicileri arasında kırmızı et, deniz ürünleri, alkol ve fruktoz içeren içeceklerin aşırı tüketiminin önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Bu gıdalar vücuttaki ürik asit seviyesini artırarak ataklara neden olmaktadır. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla hastalık riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

“Doğru Tedaviyle Kontrol Altına Alınabilir”

Gut hastalığının uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Nuh Ataş, “Erken teşhis konulan hastalarda, uygun ilaç tedavisi ile hem ataklar azaltılabilir hem de eklem hasarı önlenmiş olur. Bu nedenle, özellikle ani ve şiddetli eklem ağrısı yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına neden oluyor

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ağız bakımı için önemli uyarılarda bulundu.

Cinsel hayatınızı doğrudan etkiliyor!

Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının arkasında sadece yaş değil, tabaktaki seçimler de olabilir. Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, dengeli diyetin erkeklerde testosteron düzeyinden damar sağlığına kadar pek çok fizyolojik mekanizma üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurguladı.

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.