15 milyon yıllık hayvanın en son yediği şey dikkat çekti

Balık Fosillerinde Bulunan Böcek Larvaları ve Yumuşakçalar Hakkında Yapılan Yeni Keşif

Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışma, balık fosillerinde yapılan önemli bir keşfi duyurdu. Araştırmacılar, bazı balık fosillerinin karın boşluklarında böcek larvaları, iki böcek kanadı ve bir çift kabuklu yumuşakça gibi ilginç kalıntılara rastladı.

Araştırmanın başyazarı olan paleontolog Matthew McCurry, Avustralya Müzesi ve Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden, keşfin 11 ila 15 milyon yıl öncesine ait Osmeriformes grubunun evrimsel geçmişine ışık tuttuğunu belirtti. Ayrıca, Avustralya’nın eski ekosistemleri hakkında da önemli bilgiler sunan bu keşfin büyük bir değeri olduğunu vurguladı.

Goetit adı verilen demir açısından zengin bir mineralin içinde korunan fosiller, yüksek güçlü mikroskoplarla incelendi. Yapılan analizler, balıkların kemik yapıları, yüzgeçleri, pigment hücreleri ve mide içeriklerinin detaylı bir şekilde korunduğunu gösterdi.

Araştırmacıların bir araya getirdiği ve aynı türden olan birden fazla örneğin incelendiği fosiller, balıkların fiziksel görünümünü yeniden oluşturmalarını sağladı. Bu sayede, araştırmacılar türün nasıl göründüğüne dair net bir tablo elde edebildiler.

Keşfedilen balıkların mide içerikleri, antik türün beslenme alışkanlıklarına ışık tuttu. McCurry, balıkların çeşitli omurgasızlarla beslendiğini, fakat en yaygın avlarının küçük hayalet sivrisinek larvaları olduğunu belirtti.

Araştırmanın eş yazarı Michael Frese, pigment hücrelerinin yardımıyla balığın renk desenlerinin belirlenebilmesinin de önemli bir bulgu olduğunu açıkladı. Frese, balığın renk dağılımının sırt kısmında koyu renkli, karın kısmında açık tonlu ve vücudun yanlarında iki yatay şerit şeklinde olduğunu aktardı.

Bu fosiller, Yeni Güney Galler’in Orta Yaylaları’nda ılıman bir yağmur ormanı ekosistemine sahip olduğunu ve bölgede oldukça zengin bir canlı çeşitliliğinin bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, bu keşif sadece geçmişteki yaşamı değil, aynı zamanda bölgenin eski ekolojisini de aydınlatma potansiyeline sahip.

Related Posts

İngiltere’de Toprak Razgatlıoğlu rüzgarı

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, İngiltere’de düzenlenen Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 7. ayağının superpole yarışını da kazanarak 2’de 2 yaptı.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

2025’in tasarruf kralları: En az yakan 13 hibrit otomobil açıklandı

Jeopolitik risklerle artan perol fiyatları yüzünden peş peşe akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi cep yakarken hibrit araçlar yüz güldürüyor. İşte performansıyla öne çıkan en cimri 13 model…

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.