2025’e damga vuracak çığır açan teknolojiler neler?

Yeni bir yıla girmemizin üzerinden çok fazla zaman geçmiş olmasa da, şimdiden pek çok etkileyici teknolojik gelişmeyle karşılaştık. Elbette, yılın devamında daha da fazla gelişmenin yaşanacağı kesin.

Chip’in MIT Technology Review’dan aktardığına göre, 2025 yılında takip edilecek çığır açıcı teknolojilerden oluşan bir liste paylaştı. MIT’nin dünyamızı yalnızca bu yıl değil, önümüzdeki on yıllar boyunca büyük ölçüde etkileyeceğine inandığı teknolojilerin arasında en çok dikkat çekekenler şunlar:

Vera C. Rubin Gözlemevi

Şili’deki güçlü teleskop, 2025 yılında güney gökyüzünün on yıl sürecek araştırmasına başlayacak. Bu teleskop, gökbilimcilerin karanlık maddeyi incelemesine, Samanyolu’nu keşfetmesine ve uzay hakkında daha fazla şey öğrenmesine imkan tanıyacak.

Üretken AI aramaları

AI alanında geçen ay oldukça inanılmaz gelişmeler yaşandı. Ani bir şekilde ortaya çıkan DeepSeek’in başarısı, AI’nin yeteneklerinin henüz ne kadar başında olduğumuzu gösterdi. MIT de aynı fikirde gibi gözüküyor ve Üretken AI aramalarının 2025 yılının çığır açan buluşlarından biri olduğunu düşünüyor.

Küçük dil modelleri

AI sektöre hakim olmaya devam ettikçe, küçük dil modelleri teknolojiyi ortalama kullanıcı için daha erişilebilir hale getirecek. Bu maliyet açısından verimli dil modelleri artık daha büyük, daha pahalı kuzenleriyle rekabet edebilir (örneğin OpenAI o3-mini ) ve 2025’te nasıl genişleyeceğini izlemek kesinlikle heyecan verici olacak.

Robotaksi

MIT, yıllarca süren beta testlerinin ardından robotaksilerin 2025 yılında izlenecek çığır açan teknolojilerden biri olacağına inanıyor. Örneğin Waymo, bu hafta otonom sürüş teknolojisini bu yıl 10 yeni şehirde test etmeyi planladığını duyurdu.

Hızlı öğrenen robotlar

Foxconn’un fabrikalarındaki üretimi artırmak için insan benzeri robotlar kullanacağına dair haberlerle birlikte MIT, yapay zeka patlamasının bu teknoloji için kilit öneme sahip olacağını ve robotların “yeni ortamlara bırakılabileceğini ve bizim adımıza hemen hemen anında çeşitli görevleri üstlenebileceğini” söylüyor.

İşe yarayan kök hücre tedavileri

2025’te dikkat edilmesi gereken bir diğer teknoloji atılımı da gerçekten işe yarayan kök hücre tedavileri olabilir. MIT’nin belirttiği gibi, laboratuvarda üretilen hücrelerin deneysel nakilleri halihazırda epilepsi ve tip 1 diyabetin tedavisine yardımcı oluyor gibi görünüyor.

Related Posts

İngiltere’de Toprak Razgatlıoğlu rüzgarı

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, İngiltere’de düzenlenen Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 7. ayağının superpole yarışını da kazanarak 2’de 2 yaptı.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

2025’in tasarruf kralları: En az yakan 13 hibrit otomobil açıklandı

Jeopolitik risklerle artan perol fiyatları yüzünden peş peşe akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi cep yakarken hibrit araçlar yüz güldürüyor. İşte performansıyla öne çıkan en cimri 13 model…

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.