İstinafın yüküne Yargıtay ortak: Atlamalı temyiz geliyor

Adli mercilerde yaşanan yoğunluk, mahkeme sürelerini arttırıyor. Bu duruma karşı hazırlanan program olan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde, duruşmaların iki aydan fazla uzatılmaması, istinaf incelemelerinin en geç altı ay içerisinde, yine Yargıtay sürecinin de en fazla altı ayda tamamlanmasını sağlayacak mekanizma oluşturulacağına yer verilmişti.

Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, yargı süreçlerinin kısaltılması için ayrıca istinaf mahkemelerinin daire ve hakim sayıları iş yüküyle orantılı şekilde artırılacak, dairelerin tek heyetle çalışması sağlanacak. Dava dosyaların ilgili dairede arşive alınmadan önce ön incelemeye tabi tutularak, görev uyuşmazlıklarının da asgariye indirilmesi sağlanacak.
Duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden çözülebilecek uyuşmazlıkların kapsamı genişletilecek.

YÜK PAYLAŞILACAK

Önümüzdeki günlerde başlatılacak çalışmalar kapsamında temyiz süreçleri de ele alınacak. Türkiye’de davaların yüzde 83’ü istinaf sürecinde tamamlanırken, yeni düzenleme ile 5 yıl ve üzeri hapis cezası öngörülen davalarda direkt Yargıtay’a başvuru imkanı sağlanacak. Böylece adli mercilerdeki iş yükü de azalacak.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan AKP kaynakları şunları kaydetti:

“Biz, 5 yıl ve üzeri cezaları kapsayan davaların doğrudan Yargıtay’a gitmesini öneriyoruz. Örneğin, kasten adam öldürme suçlarında 5 yıl ve üzeri ceza söz konusu olduğunda, davaların istinaf aşamasına uğramadan doğrudan Yargıtay’da sonuçlanmasını istiyoruz”

Bu konuda hazırlanacak taslak, AKP tarafından TBMM’ye sunulacak. Yeni öneri kabul edilirse, kasten adam öldürme, uyuşturucu suçları, çocuğa yönelik suçlar, cinsel istismar, nitelikli dolandırıcılık ve nitelikli hırsızlık gibi 5 yılın üzerinde ceza öngörülen suçlarda davalar istinafa götürülmeden doğrudan Yargıtay tarafından incelenecek. “Atlamalı temyiz” olarak adlandırılan bu model, yargı sürecini hızlandırarak mahkemelerdeki iş yükünü hafifletmeyi hedefliyor.

Related Posts

Zelenski, ‘barıştan önce’ tam ateşkes istiyor

Zelenski, Rusya ile doğrudan görüşmelere başlamadan önce 12 Mayıs’ta tam ve koşulsuz bir ateşkes ilan edilmesini istedi. Ukrayna yönetimi, İstanbul’da planlanan müzakerelere ancak silahlar sustuktan sonra katılacaklarını belirtti.

Güvenliği sağlayacaktı 24 saatte istifa etti: Geçmişi başına bela oldu

İsveç’te ulusal güvenliğin en kritik koltuğuna oturan Tobias Thyberg, göreve başlar başlamaz kendisini bir skandalın tam ortasında buldu. Göreve atanmasının üzerinden 24 saat geçmişti ki, ortaya çıkan geçmişi nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.

AB’den ateşkes çağrısı: Top artık Rusya’nın sahasında

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’da tam ve şartsız 30 günlük ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, yaptığı açıklamada “Top artık Rusya’nın sahasında. Ateşkesin ihlali halinde Rusya’ya yönelik güçlü baskıyı sürdürmeye ve daha sert yaptırımlar uygulamaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anneyle Güçlü Aile, Aileyle Güçlü Türkiye Programı’na katılıyor. ‘Kadına şiddete tolerans yok’ diyen Erdoğan, “Yüreğimizi dağlayan cinayetlerin failleri gereken cezayı alacak” açıklamasında bulundu.

Küresel ısınmanın sebebi zenginler!

Yeni araştırma, dünya nüfusunun en zengin %10’unun 1990’dan bu yana küresel ısınmanın üçte ikisinden sorumlu olduğunu ortaya koydu; bilim insanları servet vergisiyle eşitsizliğin iklim krizine yansımasını gidermeyi öneriyor.

İsrail basını, Trump yönetiminin Hamas ile ateşkes için Netanyahu’ya baskı yaptığını öne sürdü

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin İsrail yönetimine Gazze’de ateşkes için baskı yaptığını iddia etti. Gazete, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak, Başkan Trump’ın Mayıs ayında planlanan Orta Doğu ziyareti öncesinde Hamas’la ateşkes anlaşması sağlanması için diplomatik girişimlerin yoğunlaştığını belirtti.