İK Profesyonelleri Yapay Zeka Tabanlı CV’leri Değerlendiriyor

İK Profesyonelleri Yapay Zeka Tabanlı CV’leri Değerlendiriyor

İş başvurularında yapay zeka araçlarının kullanımına dair İK profesyonellerinin görüşlerini ortaya koyan bir araştırma sonuçlarına göre, her üç İK profesyonelinden ikisi yapay zeka ile hazırlanan özgeçmişlerle karşılaşıyor. Ancak her iki profesyonelden biri bu CV’leri özgünlükten uzak buluyor.

Yapay Zeka İşe Alım Süreçlerini Değiştiriyor

Son dönemde ChatGPT, Gemini gibi yapay zeka tabanlı metin üretim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte işe alım süreçlerinde ciddi bir değişim gözleniyor. Artık şirketler, özgeçmişleri yapay zeka ile değerlendirip filtrelerken, ilk aşama görüşmelerini yapay zeka aracılığıyla gerçekleştiren şirketlerin sayısı artıyor. Adaylar da iş başvurularında yapay zekadan yararlanarak CV ve ön yazılarını oluşturuyor. Peki, bu durum İK profesyonellerinin kararlarını nasıl etkiliyor?

İK Profesyonellerinin Görüşleri

Yapılan araştırmaya göre, İK profesyonellerinin yüzde 32’si son bir yılda birkaç kez veya birkaç kez yapay zeka tarafından hazırlanan bir CV veya ön yazıyla karşılaştıklarını belirtiyor. Ancak %36’sı hiç rastlamadığını söylerken, rastlamayanların önemli bir bölümü yapay zeka kullanıldığını düşünüyor. İK profesyonellerinin %52’si yeni mezun ve stajyerlerin, %17’si 1-3 yıl deneyimli olanların, %4’ü orta düzey profesyonellerin özgeçmişlerinde yapay zeka izlerine rastladığını dile getirirken, %27’si ise yapay zekanın tüm aday gruplarının CV’lerinde etkili olduğunu düşünüyor.

Yapay Zekalı CV’lerin Değerlendirilmesi

İK profesyonellerinin %53’ü bir CV’nin yapay zeka ile hazırlanmasının kararlarını doğrudan etkilemediğini belirtirken, %29’u yapay zeka kullanımını desteklediğini ifade ediyor. Ancak %18’i bu CV hazırlama yöntemini olumsuz buluyor çünkü adayın gerçek yeteneklerini yansıtmayabileceğini düşünüyor.

Çoğu İK profesyoneli yapay zekalı CV’leri tekrarlayan ve özgünlükten uzak bulsa da, bu CV’lerin mülakatlarda anlaşılması gerektiğine inanıyor. Katılımcıların %50’si bu CV’leri abartılı bulurken, %37’si standart ama yeterli buluyor. %15’i abartılı veya yanlış bilgiler içerdiğini düşünürken, %62’si bazı bölümlerin gerçek dışı olduğunu belirtiyor.

Yapay Zeka Etik Tartışmaları

Araştırmada, adayların yapay zeka kullanımı hakkında bilgi vermesinin gerekli olup olmadığı da soruldu. Katılımcıların %42’si bu bilgi verilmesi gerektiğini düşünürken, %36’sı gerekmeyebileceğini savunuyor.

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, “Adaylar, yapay zekayı destek aracı olarak görmeli ve CV’lerini kendi deneyimleriyle zenginleştirmeliler. Şirketler ise adayın yetkinliklerini derinlemesine anlamaya odaklanmalı ve tekniği insan merkezli bir değerlendirme yaklaşımına dahil etmeliler” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

2025’in tasarruf kralları: En az yakan 13 hibrit otomobil açıklandı

Jeopolitik risklerle artan perol fiyatları yüzünden peş peşe akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi cep yakarken hibrit araçlar yüz güldürüyor. İşte performansıyla öne çıkan en cimri 13 model…

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Türkiye’de 12 bankaya bu virüs dadandı: İzinsiz para transferi yapıyor

Mobil bankacılıkta hesapları boşaltan yeni virüs tespit edildi. Söz konusu virüs Türkiye’deki 12 bankaya da organize saldırıda bulunuyor.

YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google’ın Gemini ve Veo 3 gibi video ve ses üreteci dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için YouTube videolarını kullandığı ve içerik üreticilerinin haberinin olmadığı ortaya çıktı.