Afetlerin ardından oluşabilecek ardışık tehlikeler yapay zekâ “DANGER” ile belirlenecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yapay Zeka Projesi ile Afet Sonrası Tehlikeler Tespit Edilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) görevli bilim insanları, afetlerin ardından ortaya çıkabilecek ardışık tehlikeleri tespit etmek amacıyla geliştirdikleri yapay zeka destekli yazılım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tolga Görüm liderliğindeki ekip, TÜBİTAK 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projeyi hayata geçiriyor.

Türk bilim insanları, kısa adı “DANGER” olan yapay zeka destekli yazılım aracılığıyla afetler sonrası oluşabilecek tehlikeleri inceleyip yorumlayarak önlemler geliştirmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Görüm, yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal afetlerde ardışık tehlikelerin tespit edilmesi için yeterli zaman ayrılmadığını vurgulayarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin bıraktığı 12 bin heyelanın farklı etkilere yol açtığını ve bu tehlikelerle mücadelede yapay zekanın önemli bir rol oynadığını belirtti.

Görüm, yamaçlarda biriken malzemenin oluşturduğu siltasyonun barajların ömrünü etkilediğini ve gelecekte daha büyük tehlikelere yol açabileceğini vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin bu tür riskleri önceden tespit etmede büyük fayda sağladığını ifade etti.

Makine Öğrenmesi ile Afet Öncesi Tehlikelerin Belirlenmesi

Projenin amacının, afetler sonrası meydana gelebilecek ardışık tehlikeleri önceden tespit ederek önlem almak olduğunu belirten Görüm, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi sayesinde her yeni oluşan olayın sisteme eklendiğini ve bu sayede tespit kapasitesinin arttığını ifade etti.

Görüm, derin öğrenme ve makine öğrenmesinin çoklu dinamikleri olan olayların analizinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle gelecekteki tehlikelerin önceden tahmin edilerek gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Projenin son aşamalarında doktora ve sonrasındaki araştırmacıların görev alacağını belirten Görüm, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de projenin paydaşları arasında yer alıyor.

Haber Kaynağı

Related Posts

Gözaltındaki Abdurrahman Tutdere’den yeni mesaj

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, gözaltından bir mesaj yayınladı. Tutdere’nin el yazısıyla kaleme aldığı yazı, sosyal medya hesabından paylaşıldı.

5. kattan düşen Tuğba’nın sır ölümünde görüntüler ortaya çıktı!

Çanakkale’de, oturduğu apartmanın 5’inci katındaki dairenin balkonundan düşüp hayatını kaybeden restoratör Tuğba Yavaş’ın (39), düştüğü ana ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, Yavaş’ın balkondan motosikletin üzerine düşmesi yer alıyor.

Resmî Gazete’de bugün (7 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (7 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Özgür Özel, Murat Emir’i hastanede ziyaret etti

CHP lideri Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’i tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti.

İsrail Batı Şeria’da baskın ve gözaltı operasyonları yaptı: Yaralılar var

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde şafak vakti düzenlediği baskınlarda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli yaralandı ve gözaltına alındı.

İstanbul’da barajların doluluk oranı düşmeye devam ediyor!

İSKİ 6 Temmuz baraj doluluk oranlarını açıkladı. Mevsim etkisi nedeniyle barajlardaki düşüş sürüyor.