Dünyada bir ilk. Sular altında kalacak ülkede dijital ulus yaratılıyor. 100 yıl sonra devletleri kalmayacak

Tuvalu, İklim Değişikliğine Karşı “Dijital Ulus” Projesiyle Hazırlanıyor

Tuvalu, 11 bin vatandaşıyla küçük bir ada devleti olup, 100 yıl içinde sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Bu endişeyle hareket eden Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını korumak adına “Dijital Ulus” projesine başladı. Bu proje kapsamında Tuvalu, ülkedeki her şeyi dijital ortama aktararak sanal dünya “metaverse”de yeniden inşa ediyor.

Tuvalu, dijital sınırlarını belirleyip hükümetin faaliyetlerini sürdürebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar sayesinde vatandaşlar, resmi işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirebilecekler. Ayrıca, Tuvalu’nun toprakları sular altında kaldığında vatandaşların nerede yaşayacakları konusunda da planlar yapılmış durumda.

Vatandaşların Avustralya’ya Göçü

Tuvalu halkının karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği tehdidine karşı alınan önlemlerden biri de Avustralya ile yapılan göç anlaşması. Avustralya-Tuvalu Falepili Birliği anlaşması, Tuvalu vatandaşlarına aşamalı olarak Avustralya’ya göç etme hakkı tanıyor. Ancak, bu durum Tuvalu yönetiminin gelecekte nasıl var olacağı konusunda soruları beraberinde getiriyor.

Diğer yandan, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından devlet statüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtiliyor. Tuvalu hükümeti, diğer ülkeleri, iklim değişikliği nedeniyle topraklarını kaybeden Tuvalu’yu hala bir devlet olarak tanımaya çağırıyor.

Tuvalu’nun Geleceği ve Endişeler

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Guy S. Goodwin-Gill ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Donald Rothwell, Tuvalu’nun dijitalleşme çabalarını değerlendirdi. Goodwin-Gill, başka bir ülkeye taşınmaları gereken insanların yasal durumlarının diğer ülkelerin politikalarına bağlı olduğunu belirtti.

Rothwell ise Tuvalu’nun az nüfusu göz önüne alarak, tüm devlet kayıtlarını dijital ortama aktarmanın büyük bir mesele olmadığını ifade etti. Ancak, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından çözümün henüz uzağında olduklarını belirtti.

İklim değişikliği kaynaklı sorunlarla boğuşan Tuvalu, diğer ülkeler için bir örnek teşkil ediyor ve uluslararası iş birliği gerektirdiği düşünülüyor.

Related Posts

CHP’li Başarır ve AKP’li Varank arasında ‘derisi kalın’ tartışması! Varank’tan ilginç soru…

TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP’li Ali Mahir Başarır ile AKP’li Mustafa Varank arasında ‘derisi kalın’ tartışması yaşandı.

Başbakanlıktan uzaklaştırdılar, kültür bakanı oldu

Tayland’da görevden uzaklaştırılan başbakan, kültür bakanı oldu

Orta Doğu’da mülteciler STK’larla ayakta duruyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki mülteci krizleri, dünya genelinde en önemli insani sorunların başında geliyor. 2025 yılı başı itibarıyla bölgede yaklaşık 17 milyon kişinin yerinden edilmiş veya vatansız durumda olduğu tahmin ediliyor. Bu durum …

Pezeşkiyan yasayı onayladı: UAEA’nın santral erişimi kesildi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 25 Haziran’da İran meclisinden geçen ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan yasayı onaylayarak yürürlüğe koydu.

Dalai Lama’nın halef açıklaması Çin ile Tibet gerilimini arttırdı

Sürgündeki Tibet ruhani lideri Dalai Lama, kendisinin ölümünün ardından makamın bir halefle devam edeceğini doğrulayarak, 600 yıllık bu kurumun geleceği hakkındaki spekülasyonlara son noktayı koydu. 2025 Temmuz’unun 2’sinde Dharamşala’da düzenlenen …

Başkan Tugay’dan İzmir’deki operasyonla ilgili açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, operasyon hakkında açıklama yaptı. Tugay, “Soruşturmanın siyasi amaçlı olduğu kanaatindeyim” dedi.