Kadavra eksikliği Türkiye’deki tıp eğitimini tehdit ediyor

Türkiye’deki Tıp Fakülteleri Kadavra Eksikliği Nedeniyle Zor Durumda

Türkiye’de birçok tıp fakültesi, yeterli sayıda kadavra bulunmaması nedeniyle eğitimde zorluklar yaşıyor. Uzmanlar, kadavranın tıp eğitiminde vazgeçilmez bir materyal olduğunu vurguluyorlar.

Türkiye’deki tıp fakülteleri, kadavra sıkıntısı çekiyor. Özellikle dini hassasiyetler nedeniyle bedenini bağışlayan kişi sayısının sınırlı olması, fakülteleri ithal kadavra temin etmeye veya eğitimlerini maketler üzerinde sürdürmeye zorluyor. İthal kadavraların maliyeti 15 ila 25 bin dolar arasında değişiyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Deniz Demiryürek, ideal koşullarda her on öğrenciye bir kadavra düşmesi gerektiğini belirtiyor. Bazı tıp fakülteleri, kimyasal işlemlerle sabitlenmiş kadavralar ve artırılmış gerçeklik teknolojileri kullanarak eğitimlerini desteklese de, bu yöntemler gerçek kadavra deneyiminin yerini tam olarak tutmuyor.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören bir öğrenci, dört yıldır sadece bir kez kadavra üzerinde uygulama yapma şansı bulduğunu ifade ediyor. Öğrenciler, maketlerle yapılan eğitimin gerçek dokuları anlamada yetersiz kaldığını belirtiyorlar.

Türkiye’deki tıp eğitiminde kadavra bağışının artırılması ve daha etkin bir eğitim modeli geliştirilmesi gerektiği konusunda genel bir fikir birliği bulunuyor. Prof. Demiryürek, bağışlanan bedenlerin eğitim sonrasında yapılan veda törenleriyle onurlandırıldığını ve bu sayede bağışların artırılmasının hedeflendiğini ekliyor.


Anadolu İnsanının Osmanlı İmparatorluğu Zamanında Tanıştığı Bale Nedir?

Anadolu insanının Osmanlı İmparatorluğu zamanında tanıştığı bale nedir?

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen süreçte tercih tarihleri, adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Resmi Gazete kararları 8 Temmuz 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Sayıştay Yönetim Mensuplarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmelği yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 8 Temmuz 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32950 sayılı Resmi Gazete’de bugün Sayıştay Yönetim Mensuplarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayınlandı. Peki, bugün Resmi Gazete atamaları neler? İşte, 8 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.

Brat Pitt’in başrolünü üstlendiği F1 filmi rekor kırdı

Brat Pitt’in başrolünü üstlendiği F1 filmi rekor kırdı

Instagram hata ve çökme raporları 4 Temmuz 2025 || Instagram çöktü mü, sorun mu var?

Sosyal medya platformu Instagram milyonlarca kişi tarafından aktif olarak kullanıyor. 4 Temmuz Instagram çöktü mü? sorusu da çeşitli bağlantı problemi yaşayan kullanıcılar tarafından sorgulanıyor. Meta çatısı altında faaliyet gösteren Instagram’da zaman zaman çeşitli problemler, erişim sorunları yaşanabiliyor. Yaşanan problemler farklı sosyal mecralar üzerinden dile getiriliyor. Peki, Instagram neden yavaş? İşte 4 Temmuz Instagram çökme raporları!

KPSS başvuruları başladı

KPSS başvuruları başladı