Mars’tan yeni sismik veriler elde edildi

Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Su Bulunabilir

Hiroşima Üniversitesi’nden Ikuo Katayama ve Deniz Jeodinamiği Araştırma Enstitüsü’nden Yuya Akamatsu, yaptıkları incelemede Mars yüzeyinin 10 ila 20 kilometre derinliğinde sıvı suyun olabileceğini öne sürdü. Bu çıkarım, NASA’nın 2018 yılında Mars’a indirdiği ‘InSight’ aracındaki SEIS (İç Yapı İçin Sismik Deney) cihazından elde edilen verilere dayanıyor.

SEIS cihazı, Mars depremleri ve meteor çarpmalarından kaynaklanan sismik dalgaları algılar. Bu dalgaların gezegenin iç katmanlarında nasıl yayıldığı incelenerek, yeraltındaki kayaçların yapısı ve yoğunluğu hakkında bilgi sağlar.

Özellikle P ve S dalgalarının hızları ve yayılma davranışları, araştırmacılara içinde sıvı bulunup bulunmadığına dair değerli ipuçları verir. S-dalgaları suyun içinden geçemezken, P-dalgaları yoğun maddelerde daha hızlı ilerler. 10 ve 20 kilometre derinlikte sismik hızlardaki ani değişimler, Katayama ve Akamatsu’ya göre kuru ve su dolu çatlaklar arasındaki geçişten kaynaklanıyor olabilir.

Araştırmacılar, Mars kabuğuna benzeyen İsveç’teki diyabaz kayaları üzerinde kuru, ıslak ve donmuş koşullarda deneyler gerçekleştirdi. Piezoelektrik vericilerle yapılan çalışmalar, sismik dalgaların farklı koşullarda belirgin şekilde değiştiğini gösterdi. Bu bulgu, sismik verilerde gözlenen sınırların kuru ve ıslak kayaçlar arasındaki geçişle uyumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Katayama, “Mars’ta milyarlarca yıl önce suyun var olduğunu gösteren çok çalışma var. Ancak modelimiz, günümüz Mars’ında da sıvı suyun var olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, gezegenin derinliklerinde sıvı su bulunmasının, mikroskobik yaşam olasılığını artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

2025’in tasarruf kralları: En az yakan 13 hibrit otomobil açıklandı

Jeopolitik risklerle artan perol fiyatları yüzünden peş peşe akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi cep yakarken hibrit araçlar yüz güldürüyor. İşte performansıyla öne çıkan en cimri 13 model…

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Türkiye’de 12 bankaya bu virüs dadandı: İzinsiz para transferi yapıyor

Mobil bankacılıkta hesapları boşaltan yeni virüs tespit edildi. Söz konusu virüs Türkiye’deki 12 bankaya da organize saldırıda bulunuyor.

YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google’ın Gemini ve Veo 3 gibi video ve ses üreteci dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için YouTube videolarını kullandığı ve içerik üreticilerinin haberinin olmadığı ortaya çıktı.