Sessiz çığlık: Her 36 çocuktan biri otizmli!

OMÜ’de Otizm Sempozyumu Gerçekleştirildi

Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Tanıdan Müdahaleye Otizm’ temasıyla 1’inci OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OGEM) Otizm Sempozyumu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Yücesoy Özkan’ın katılımıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Yücesoy Özkan, 30 yıldır özel eğitimci olarak görev yaptığını ve son 20 yıldır da otizmli çocuklarla ve gençlerle çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, yaptığı açıklamada, “Otizm eylem planı, 2’nci otizm eylem planının planlanmasıyla birlikte illerde otizmle ilgili çalışmaların başladığını ve Samsun’un bu kapsamda bir sempozyum düzenlediğini vurgulayarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların önemine değindi. Eylem planının Türkiye genelinde bakanlıkların, üniversitelerin, STK’ların ve yerel yönetimlerin işbirliğini öngördüğünü belirterek, sempozyumun bu anlamda önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

DÜNYADA 36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR

Prof. Dr. Yücesoy Özkan, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli bireyin olduğu tahmin edildiğini ve dünya genelinde yapılan çalışmaların, 36 çocuktan birinin otizm spektrum bozukluğu tanısı aldığını gösterdiğini ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 700-800 bin 0-18 yaş arasındaki otizmli çocuk bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Prof. Dr. Yücesoy Özkan, otizmin doğuştan gelen bir farklılık olduğunu ve hayatımızda otizmli bireylerin varlığını bilerek daha anlayışlı ve bilinçli davranmamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan sıcak havaya karşı kefir tavsiyesi

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına neden oluyor

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, ağız bakımı için önemli uyarılarda bulundu.