Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, ödülün, Muhammedi’nin İran’da “baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla” verildiği bildirildi.
Açıklamada, ödülü kazanan Muhammedi’nin “herkes için insan hakları ve özgürlükleri teşvik etme mücadelesinde” bulunduğu vurgulandı.
Muhammedi’nin “cesur insan hakları mücadelesinin muazzam bedeller” getirdiğine işaret edilerek, İran’da 13 kez gözaltına alındığı, hakkında 5 mahkumiyet kararının verildiği ve 31 yıla mahkum edildiği kaydedildi.
Açıklamada, Muhammedi’nin “kadın, insan hakları savunucusu ve özgürlük savaşçısı” olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“(Komite) Kendisine bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü verirken onun İran’da insan hakları, özgürlük ve demokrasi için verdiği cesur mücadeleyi onurlandırmak istiyor. Bu yılki Barış Ödülü, aynı zamanda önceki yıl teokratik rejimin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına karşı gösteri yapan yüz binlerce kişiye de veriliyor. Muhammedi’ye verilen ödül, sosyal adaleti, insan haklarını ve demokrasiyi ilerletmek için çalışanlara verdiği köklü bir geleneğin devamı niteliğindedir. Bunlar, kalıcı barışın önemli ön koşullarıdır.”
Açıklamada, Muhammedi’nin, kadınlar için “sistematik ayrımcılık ve baskı”, onurlu bir yaşam sürme hakkının yanı sıra ifade özgürlüğü ve bağımsızlık hakkı için de mücadele ettiği vurgulandı.