Yargıdan vakıf üniversitelerindeki akademisyenler için maaş kararı: 5 yıl geriye dönük hak talep edilebilecek

İSTANBUL – Akademisyen Eren Yecan, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) tarafından devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri çalışanlarının eşit maaş almasına ilişkin 2020’de yayınladığı düzenlemeyi akademisyenlerin aleyhine yorumlayarak eksik maaş veren Arel Üniversitesi’ne dava açtı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi verdiği kararla vakıf üniversitesini haksız buldu. Avukat Cihat Duman, “Karar vakıf üniversitelerinde çalışan yaklaşık 30 bin akademisyenin geriye dönük haklarını almasının yolunu açtı” dedi.

EŞİT MAAŞ TALEBİ KABUL EDİLMEDİ, DAVA AÇTI

Yükseköğretim Kanunu’nda 17 Nisan 2020 tarihinde yapılan 2547 sayılı değişiklikle, devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının ücretlerinin eşitlenmesine karar verildi. Değişiklik, “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez” ifadesiyle Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak bu düzenlemeye rağmen çok sayıda vakıf üniversitesi ya ücretleri eşitlemedi ya da brüt ücret üzerinden eşitleme yaparak öğretim elemanlarına ödediği net ücreti düşük tutma yoluna gitti. Bu duruma ilişkin daha önce de yargı kararları bulunmasına reğmen Arel Üniversitesi de maaşı düşük ödemek için brüt ücret üzerinden eşitleme yaparak akademisyenlere sözleşme imzalattı. Akademisyen Eren Yecan, Arel Üniversitesi’nin sözleşmesini kabul etmeyerek maaşının net ücrete denk getirilmesini talep etti ve avukatı Cihat Duman aracılığıyla dava açtı.

‘ÜCRET FARKI ANAYASA’YA AYKIRI’

Brüt ücret ile net ücret arasındaki farkın Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, kanundaki boşluğun suiistimal edildiğini iddia eden Eren Yecan açtığı davayı kazandı.

Kararla birlikte vakıf üniversiteleri ile akademisyenler arasındaki davalarda görevli mahkemenin İdare Mahkemesi olduğu da kesinleşti. Davalı idarenin karara itiraz etmesi üzerine dosya İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne gitti. İstanbul 10. İdare Mahkemesi de yerel mahkemenin kararının doğru olduğuna hükmetti ve vakıf üniversitesini haksız buldu.

Avukat Cihat Duman

‘VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN ÖNÜNÜ KESEN BİR KARAR’

Kararı değerlendiren Avukat Cihat Duman, şunları söyledi: “Mahkemenin verdiği idari işlemin iptali kararı İstinaf Mahkemesi tarafından da onandığı için artık emsal olma özelliği gösteriyor. Bu kararla devletin yargı mercii vakıf üniversitesi çalışanlarının 2020’den beri uğradığı ücret eşitsizliğine müdahale etti. Türkiye’de sayıları 30 bine yaklaşan vakıf üniversitesi çalışanları haklarını 5 yıl geriye dönük olarak da talep edebilecek. Vakıf üniversiteleri bundan sonra ne yapacak? Anayasaya, kanunlara uygun sözleşmeler hazırlayacaklar. Maaş hesabını kendi menfaatlerine göre yapmayacaklar. Aksi halde çalışanlarına geriye dönük olarak eksik maaşlarını, maddi ve manevi tazminatlarını ödemek zorunda kalacaklar. Artık hesaplama yoruma kapalı hale geldi.”

Related Posts

Sığınmacılara insani yardım sağlayana ceza!

Hollanda Parlamentosu, sığınmacılar için yeni kısıtlamaları onayladı. Geçici oturma süresi kısaltıldı, aile birleşimi sınırlandı. İnsani yardım sağlayanlara cezai yaptırım tartışma yarattı.

CHP’li Başarır ve AKP’li Varank arasında ‘derisi kalın’ tartışması! Varank’tan ilginç soru…

TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP’li Ali Mahir Başarır ile AKP’li Mustafa Varank arasında ‘derisi kalın’ tartışması yaşandı.

Başbakanlıktan uzaklaştırdılar, kültür bakanı oldu

Tayland’da görevden uzaklaştırılan başbakan, kültür bakanı oldu

Orta Doğu’da mülteciler STK’larla ayakta duruyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki mülteci krizleri, dünya genelinde en önemli insani sorunların başında geliyor. 2025 yılı başı itibarıyla bölgede yaklaşık 17 milyon kişinin yerinden edilmiş veya vatansız durumda olduğu tahmin ediliyor. Bu durum …

Pezeşkiyan yasayı onayladı: UAEA’nın santral erişimi kesildi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 25 Haziran’da İran meclisinden geçen ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan yasayı onaylayarak yürürlüğe koydu.

Dalai Lama’nın halef açıklaması Çin ile Tibet gerilimini arttırdı

Sürgündeki Tibet ruhani lideri Dalai Lama, kendisinin ölümünün ardından makamın bir halefle devam edeceğini doğrulayarak, 600 yıllık bu kurumun geleceği hakkındaki spekülasyonlara son noktayı koydu. 2025 Temmuz’unun 2’sinde Dharamşala’da düzenlenen …